måndag 5 maj 2008

Om att ta människors initiativ på allvar

I Dalarnas tidning kan vi läsa att

"Att feministiskt initiativ når en plats i parlamentet är så osannolikt att vi tillsvidare kan lämna frågan därhän."

Mannen som skriver detta heter Christer Gruhs och jobbar tydligen på nämnda tidning. Samtidigt skriver han om Sverigedemokraterna:

"Att låtsas som om sverigedemokraterna inte finns är en dålig taktik."

Jag antar att Christer Gruhs anser att Sverigedemokraternas väljare är fler, och därmed farligare än Feministiskt iniativs väljare. De senare är ju bara ett gäng extrema feminister som man kan lämna därhän för att det inte finns anledning att bemöta dem eller lyssna på dem. Jämställdhet och jämlikhet är inte så himla viktigt, om man heter Christer Gruhs. Att diskutera invandringens effekter i samhället är däremot viktiga saker, det.

Nu återstår väl att se hur det går för Feministiskt intiativ i EU-valet 2009. Men, skulle vi komma in kan vi lägga Gruhs kommentar ovan inte bara till listan över "medelålders manliga ledarskibenter som inte tycker att det där som kvinnor sysslar med är så viktigt" utan även till listan över "uttalandet jag får äta upp". Liksom Inez Uusmans kommentar om internet som en övergående fluga, eller skivbolaget som nobbade the Beatles.

Den feministiska rörelsen kommer nämligen inte att försvinna bara för att den iggas av gubbs som Gruhs eller höger eller smutskastas av högerskribenter som Maria Abrahamsson. Den har pågått sedan 1700-talet och lär göra det tills jämställdhet är uppnådd, överallt i världen.


Sen finns det såklart media som rapporterar rakt upp och ner. Västerbottens Folkblad och Sverige Radio P4 Västerbotten/Ekot skall ha en eloge för att de gjort just detta. Helsingborgs Dagblad är också hyfsat nyanserade.

Inga kommentarer: