torsdag 22 maj 2008

Jösses Amalia!

Björn Elmbrant är kul i Dagens Arena idag. Och visst kan man skratta åt utrikesministern. Med galghumor. Om det är så kul för t ex Lars Danielsson vet jag inte. Carl Bildts vuxenmobbning och försök att få Danielsson att säga upp sig borde tas vidare av facket. Nu vill inte Danielsson detta enligt intervju med St-folket på Regeringskansliet och Utrikesförvaltningen i P1 i tisdags men frågan är om han inte borde tänka om.

Jag tror inte Lars Danielssons hantering av tsunamin är det verkliga skälet till att hans chef Carl Bildt fryser ut honom. Det lär nog finnas andra bakomliggande skäl till detta. (Både i Bildts psyke - halsstarrig kallade Maria Abrahamsson honom i radioprogrammet - och i herrarnas gemensamma historia.) Rent faktiskt så går det knappast att ifrågasätta Danielssons kompetens för en ambassadörspost i Bryssel. Där är han förmodligen en av de mest kompetenta personer vi har här i landet. Han har tydligen deltagit i vartenda EU-ministermöte från 1994-2006.

Så, om nu Danielsson som enda sökande till posten som EU-ambassadör i Bryssel skulle bli ratad av utrikesministern så kan jag faktiskt inte tolka detta som något annat än rena trakasserier från arbetsgivarens sida. Så uppenbara att man i stort sett skulle kunna se det som att Carl Bildt driver Danielsson till uppsägning. Provocerad uppsägning kan vara att jämställa med uppsägning p g a personliga skäl eller avsked.

Det förekommer inte helt sällan att arbetsgivare behandlar en arbetstagare illa i syfte att få dessa att självmant säga upp sig (provocerad uppsägning). Att göra så är inte lagligt. Arbetsdomstolen har i sin praxis funnit att en uppsägning från en arbetstagares sida under vissa omständigheter kan jämställas med den situation att den anställde blivit uppsagd. En sådan situation har varit då en arbetsgivare vidtagit trakasserande åtgärder för att förmå den anställde att självmant lämna sin anställning. Att en arbetsgivare alltså försökt framkalla en uppsägning har ansetts strida mot god sed inom arbetsrätten och har därför bedömts vara möjlig att angripa på rättslig väg.

Den arbetstagare som anser sig ha blivit provocerad att säga upp sig kan kräva att AD ogiltigförklarar hans uppsägning. Om domstolen gör detta med hänvisning till att arbetsgivaren provocerat fram uppsägningen kan arbetsgivaren dessutom ådömas skadestånd.

Det skulle ju vara intressant om utrikesministern även fick en AD-process att tampas med, utöver till exempel det faktum att han anmälts för att på sin blogg låtit människor som anser att alla palestinier skall utrotas komma till tals, utan att moderera dessa inlägg.

Enligt AD behöver arbetsgivaren inte ha agerat i direkt syfte att förmå den anställde att lämna anställningen. Det är tillräckligt att han med hänsyn till omständigheterna inte kunnat undgå att inse att hans åtgärder/handlande varit ägnade att framkalla en svår situation för arbetstagaren och att det därmed funnits en risk för att denne skulle lämna anställningen. Det är alltså inte nödvändigt att arbetsgivaren lyckats provocera den anställde att lämna sin anställning. Det väsentliga ligger istället i att han (mer eller mindre medvetet) sökt göra detta.

Eller så gör Bildt det enda rätta, som Ingvar Carlsson gjorde när han utsåg moderaten Frank Belfrage till EU-ambassadör, och ger jobbet till den mest lämpade.

Källa

Inga kommentarer: